Julkaistu: 14.11.2017 00.00

Jalkapallokenkien valintaohjeet

Nappisohje

JALKAPALLOKENKIEN VALINTA (lähde: Tampereen Ilveksen nappisohje)

Aktiivisesti liikkuvan ja pelaavan lapsen ja nuoren jalkineisiin on syytä kiinnittää huomiota. Aina hinta ja laatu eivät osu kohdalleen. Myöskään upea väri ja kiiltävä pinta ei kerro jalkapallokengän sopivuudesta jalkaan ja käyttöön. FC Jazz -08:n valmennus suosittelee pelureilleen erityisesti Turf-jalkapallokenkiä, sillä joukkue harjoittelee ja pelaa paljon tekonurmikentällä.

Kenkien vaihto on ajankohtaista kantakupin pehmennyttyä tai kannan kuluttua toispuoleisesti. Kasvuvaraa jalkapallokenkään ei voi varata, käyntivaraksi riittää 0,5 cm.

Nappulakenkää valittaessa valikoimista löytyy monenlaisia nappulapohjia. Tärkeintä on muistaa, että nappulat ovat sitä korkeammat mitä upottavampi alusta on pelatessa. Hyvällä nurmikentällä pohjassa voi olla korkeat ja kapeat napit, mutta kovalla ja joustamattomalla alustalla korkeanappiset kengät lisäävät nilkan ja jalkaterän loukkaantumisriskiä.

Alle on listattu sopivaa jalkapallokenkää valittaessa huomioon otettavia seikkoja.

Lyhenteet

Jalkapallokenkien nimissä käytetään lyhenteitä, jotka kertovat millaiselle alustalle kenkä on tarkoitettu:

FG (Firm ground) ns. Normaali nappi, sopii pehmeille alustoille (hiekka,nurmi, tekonurmi)

HG (hard ground) matalampi ja kovempi nappula, sopii hiekkakentälle ja huonommille nurmille (koville alustoille)

AG (artificial ground) vahvistettu kärkiosa ja kestävät nappulat. Soveltuu tekonurmille, mutta myös hyvälle nurmelle.

SG (Soft ground) Märänkelin nappula, soveltuu pehmeille alustoille. Vaihdettavat nappulat ja niitä voi ostaa lisää.

MG (multi ground) Kaikkien nappuloiden keskiarvo, soveltuu kaikille alustoille. Joustavien nappuloiden ansiosta erinomainen alaraajaongelmista kärsiville

TF/TRF turffikenkä (matalanappulakenkä) betonipohjaiselle alustalle tai mattomaiselle kentälle, myös pihapeleihin ja vapaa-aikaan.

INDOOR/IN raakakumipohjainen kenkä sisälle, koulun saliin tai futsalkentälle

Sopivan jalkapallokengän valintaan vaikuttavat tekijät:

1. Sopivuus/istuvuus

- Käyntivaraa maksimissaan 0,5 cm. Eri merkkien välillä on eroa myös lestin leveydessä, esim. Adidas ja Diadora ovat kapealestisiä, Nike ja Umbro leveälestisiä.

2. Alusta, jolla harjoitellaan ja pelataan

- Aloittelevalle ja pienemmälle juniorille hyvä yleiskenkä on merkinnällä FG, jollaisia suurin osa juniorikengistä on.

- Kovapohjaisille kentille, kuten Karhuhallin kenttä tällä hetkellä, sekä ulkona tekonurmet, turffikenkä on paras mahdollinen kenkä.

- Mikäli juniorilla on osgood slatterin (polven alapuolella oleva kipu) tai severin taudin (akillesjänteen kipu) oireita, parhaiten soveltuva turffikengän lisäksi MG

3. Pintamateriaali

Kestävin ja hoidettavin nappulakenkä on musta nahkakenkä. Hyvin hoidettuna nahkakenkä on kosteutta ja likaa tehokkaasti hylkivä. Lisäksi hoidettaessa kengän käyttöikä pitenee. Lisäksi nahkakenkä muokkautuu jalkaan parhaiten ja mahdollistaa sopivan kokoisen kengän hankinnan.

Jalkapallokengän hoitaminen

Jalkapallokengän hoitaminen pidentää kengän käyttöikää ja ylläpitää sen laadullisia ominaisuuksia. Märkä kenkä on hyvä kuivattaa huolella, jos kengässä on irrotettava pohjallinen, se kannattaa jokaisen käyttökerran jälkeen ottaa pois kengästä.

Kenkä kannattaa harjata ja vahata pinnan kunnon ylläpitämiseksi. Parhaiten käyttöön sopii tavallinen, väritön kenkälankki, sieni ja ohut kangasliina.

Puhdistamisen jälkeen kenkiä kannattaa säilyttää huoneenlämmössä ja mieluiten laittaa sisälle lepolestit kengän muodon säilyttämiseksi.

Seuran uusimmat