FC Jazz -08 Flygfyren Sommarcupissa Norrtäljessä 3.-5.8.2018
Julkaistu: 08.08.2018 00.00

FC Jazz -08 Flygfyren Sommarcupissa Norrtäljessä 3.-5.8.2018

Norrtäljessä pidettiin 3.-5.8.2018 Flygfyren Sommarcup, jonne osallistui joukkueita poikien ja tyttöjen 03-09 ikäluokista. Turnauksessa oli joukkueita Ruotsista ja Suomesta. Norrtälje sijaitsee 68 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen. Turnauksen järjestivät Tukholman AIK ja sen yhteistyöseura BKV Norrtälje. FC Jazzin 2008-ikäluokan pojat kutsuttiin turnaukseen.

Joukkue lähti ensimmäiseen ulkomaille suuntautuneen turnaukseen aamulla 2.8., jolloin bussi suuntasi kohti Turun satamaa. Mukaan lähti kaikkiaan 24 pelaajaa sekä 8 toimihenkilöä. Pelaajia oli myös yhteistyöseuroista Karhu-Futis ja PTU. Karhu-Futiksesta mukaan lähti lisäksi kaksi valmentajaa. Tukholmaan mentiin päivälaivalla. Tukholman satamassa joukkuetta odotti turnausjärjestäjän bussi, jonka kyydissä oltiin torstai-illalla Norrtäljen Sportcentrumissa. Majoitus oli kenttien viereisessä rakennuksessa.



Aamupala syötiin ensimmäisen pelipäivän käynnistyessä Sportcentrumissa. Koska pelit alkoivat vasta iltapäivällä, joukkue kävi aamupäivällä uimassa läheisellä uimarannalla.


Ruotsissa turnauksissa ei ole tasojen mukaan eriteltyjä sarjoja, minkä vuoksi päätettiin, että osallistutaan peleihin kolmella tasavahvalla joukkueella: United, Red ja White. Ruotsissa on myös viime vuosina tehty muutos, että alle 12-vuotiaiden jalkapalloturnauksissa ei pelata sijoituksista. Ruotsissa Suomesta poikkeavia sääntöjä ovat myös 7v7 pelimuoto ja se, ettei paitsiosääntöä sovelleta. Maalivahdit saavat antaa myös maalipotkun heittämällä. Peliaika on 2x20 min.Ensimmäisenä päivänä pelattiin neljä peliä, jotka kaikki Jazzin peliryhmät voittivat. Perjantaina Red-ryhmä kaatoi vakuuttavalla tavalla Tukholman AIK:n joukkueen sekä Hanvikenin. United voitti puolestaan Vallentunan ja White kukisti niukasti Hanvikenin toisen joukkueen.


FC Jazz United FC Jazz Red FC Jazz White

Toisena päivänä lauantaina joukkueiden vakuuttavat otteet jatkuivat. FC Jazz Red teki vakuuttavaa jälkeä omassa lohkossaan ja kahden päivän jälkeen sen maalisuhde oli 32-4. White-ryhmä joutui puolestaan omassa lohkossaan taipumaan lauantaina Hammarbylle 3-2 ja toisesta pelistä tuli tasapeli. United otti puolestaan lauantain ensimmäisestä selkeän voiton ja toinen peli oli tasapeli. Sunnuntain peleihin lähdettiin tilanteessa, jossa Red-ryhmä johti omaa lohkoansa ja United oli oman lohkonsa toinen ja White kolmas.


Sunnuntaina United-ryhmä pelasi 4-4 tasapelin Hammarbyn kanssa ja voitti myös viimeisen ottelunsa selkeästi 2-12 Vallentunan joukkuetta vastaan. White-ryhmä puolestaan kaatoi 9-0 BKV 2-joukkueen sunnuntaina. Red-ryhmä jatkoi sunnuntaina tappiottomasti myös sunnuntaina, kun se joutui kohtaamaan Jazzin toisen peliryhmän (white) sunnuntaina. Kyseisestä ottelussa muodostui kenties ikäluokan turnauksen intensiivisin, jossa jaettiin peräti kolme keltaista korttia ja yksi punainen. Red-ryhmä pelasi tappiottoman turnauksen ja ei menettänyt pistettäkään. United-ryhmä pelasi kaksi tasapeliä ja voitti neljä peliä selvin numeroin. White-ryhmä hävisi puolestaan kaksi peliä ja voitti kolme ja pelasi yhden tasapelin. Häviöt olivat maalin tappioita Hammarbylle ja FC Jazz Redille. Tuloksellisesti turnaus oli menestys, vaikka sijoituksia ei turnauksessa jaettu.



Kansainväliseen turnaukseen osallistumisella lähdettiin ensisijaisesti hakemaan pelaajille kansainvälisiä pelejä sekä jalkapalloharrastukselle innostavaa kokemusta, jonka toivotaan kantavan talven läpi ja lisäävan lasten harjoittelumotivaatiota niin omatoimiseen kuin ohjattuun harjoitteluun. Karhu-Futiksen valmennustiimiin kuuluva Marko Kesti osallistui United-ryhmän valmennukseen turnauksen aikana. Kesti totesi turnauksen jälkeen, että "oli hienoa olla mukana kokemassa tämä matka. Karhu-Futiksen pojat ja toimihenkilöt otettiin hienosti mukaan. Olen 100 % varma, että meidänkin pelaajien innostus futista kohtaan lisääntyi taas rutkasti". FC Jazzin päävalmentaja Timo Kulju puolestaan totesi, että "porilaisen jalkapalloyhteistyön edistämiseksi oli taas tärkeätä, että pelaajat ja valmentajat eri seuroista saivat mahdollisuuden tutustua toisiinsa tiiviin yhdessä olon merkeissä. Kansainväliset turnaukset ovat merkittäviä oppimistapahtumia niin pelaajille kuin valmentajille, sillä niissä joudutaan kohtaamaan tilanteita ja tapahtumia, joita ei päivittäisessä toiminnassa havaita." Monet pelaajat nostivat omaa tasoansa turnauksessa ja kansainvälisen ympäristön innottamana tekivät pelisuorituksia, joita ei Suomessa pelatuissa otteluissa ole nähty. Turnauksen nähtiin kasvattavan pelaajien itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihin.



Flygfyren Sommarcup oli hienosti järjestetty turnaus, josta suomalaisilla on paljon opittavaa. Turnausalue oli viihtyisä ja turnauksen organisoiminen verkkosivuston ja mobiiliappin avulla oli merkittävästi kehittyneempää kuin Suomessa vastaavissa turnauksissa.



Pojille mieleenpainuvia kokemuksia olivat varmasti myös laivamatkailu sekä ruotsalaisten tyttöjen kutsut tanssiin.









Seuran uusimmat