FC Jazz juniorit 2020-2021: Ikäluokkien päävalmentajat – Sami Väkiparta
FC JazzJulkaistu: 30.09.2020 00.00

FC Jazz juniorit 2020-2021: Ikäluokkien päävalmentajat – Sami Väkiparta

Julkaisemme juniori-ikäluokkiemme ensi kauden päävalmentajat tänä syksynä pienten esittelyjen kera. Näissä jutuissa valmentajat pääsevät itse kertomaan, millaista FC Jazzissa valmentaminen on. Tällä viikolla vuorossa on 2008-syntyneiden peräsimessä huipputyötä kahden kauden ajan tehnyt Sami Väkiparta.

Mitkä ovat omasta mielestäsi tärkeimmät asiat valmentajan toiminnassa ja miten ne näkyvät omassa valmennusprosessissasi?

Mielestäni tärkeintä on säilyttää oma innostus ja intohimo lajiin sekä valmentamiseen. Sitä kautta nälkä oppia uutta ja kehittää itseään kasvaa koko ajan. Tämän haluan näkyvän myös joukkueeni arjessa. Jokaisessa harjoituksessa pyritään toteuttamaan pelaajille laadukasta arkea, ”jokainen treeni on parempi kuin edellinen”. Valmentajan on kehitettävä itseään koko ajan ja tuotava se joukkueen käyttöön jokaisessa tapahtumassa.

Missä asioissa olet kehittynyt valmentajana FC Jazzissa?

Kaikessa! Eniten koen kehittyneeni ”pelin näkemisessä”, osaan katsoa ja löytää pelistä enemmän asioista kuin aiemmin. Tähän liittyen koen, että pystyn nykyään antamaan pelaajille konkreettisia ohjeita kentälle pelien aikana aiempaan paremmin. Olen katsonut paljon pelejä videolta ja oppinut tekemään klippejä. Osana FC Jazzin valmennusorganisaatiota, olen voinut keskustella muiden huippuosaajien kanssa, ja näin saanut itse oppia. Kokemukset, joita sain oltuani Huuhkaja-turnauksessa sekä SPL I -turnauksessa 04- ikäluokan valmentajana, ovat olleet myös merkittäviä kehittymiseni osalta. Näissä tapahtumissa pääsin näkemään mitä ominaisuuksia ikäluokan parhailla pelureilla on ja mitä heiltä vaaditaan. Nyt haluan ohjata nykyisiä pelaajiani kohti tätä ja luoda heille mahdollisuuksia kehittyä vastaavanlaisiksi huippupelaajiksi.

Mitkä ovat FC Jazzissa valmentamisen parhaat puolet?

Seurassa on loistavia tyyppejä valmentajina. He ovat hyvin ammattitaitoisia. Seuran valmennustoiminta on hyvin organisoitua. Valmennus perustuu hyvään suunnitteluun. Kausisuunnitelma pilkotaan jaksosuunnitelmiin, joiden toteutumista seurataan ja arvioidaan. Suunnitelmat taas perustuvat tehtyihin arvioihin joukkueen ja pelaajien tasosta ja tavoitteista. Suunnitelmallisuus kehittää myös valmentajan toimintaa. Tärkeää on myös muiden valmentajien ja valmennuspäällikön tuki. Loistavien tyyppien kanssa asioista keskustelu ja näkemysten vaihtaminen on paitsi kehittävää, mutta myös erittäin mukavaa. Omassa valmennustiimissäni Rami, Pekka ja Ville ovat todella tärkeitä, että saamme joukkueen treeneistä yhdessä laadukkaita.

Millä fiiliksillä uuteen kauteen?

Hyvillä fiiliksillä. Tämä kausi on sujunut hyvin, nousu kauden päätteeksi liigaan, Pori Cupin voitto ja kolmas sija ovat olleet joukkueelta loistavia suorituksia. Haasteena uuteen kauteen siirryttäessä on pelimuodon vaihtuminen 11 vs 11 peliin. Valmennukseen tämä tuo mietittävää miten pelaaminen saadaan toimimaan uudessa pelimuodossa samalla tavalla, miten se on toiminut tällä kaudella. Tämä lisää omaa motivaatiota itseni kehittämiseen valmentajana. Koen kuitenkin kehittyneeni edellisestä ison kentän pelikaudesta ja minulla on enemmän annettavaa joukkueelle. Joukkueen pelitavan kehittymisen lisäksi on tärkeää auttaa yksilöitä kehittymään.

Valmennuspäällikkö Miro Varhelahden mietteet Samin ja ikäluokan toiminnasta:

”Sami on kokenut juniorivalmentaja, joka koko ajan haluaa oppia uutta ja suorastaan janoaa lisää tietoa ja taitoa oman valmennusprosessinsa kehittämiseksi. Tutkii itse, uskaltaa kysellä muilta, analysoi oman joukkueen tekemistä ja suunnittelee toimintaa tarkasti faktojen pohjalta. Ajankäyttö ja sitoutuminen toimintaan on valtavaa, mikä näkyy myös joukkueen ja sen pelaajien kehittymisenä. Tässä Samilla on tietysti apunaan myös mainio valmennustiimi. Rami, Pekka, Ville ja Mirka tekevät hommia samalla asenteella kuin Sami – niinpä joukkueen treenaamista ja pelaamista on ollut ilo katsella jo pidemmän aikaa. Samin kohdalla on ollut erityisen hienoa seurata läheltä sitä, miten kipinä valmentamiseen on syttynyt koko ajan entistä suurempaan liekkiin. On ollut mahtavaa päästä näkemään ja tukemaan tätä matkaa – se on ehdottomasti valmennuspäällikkönä toimimisen parhaita puolia. Samin kaltaisia tyyppejä toivoisi olevan suomalaisessa junnufutiksessa enemmänkin!”