FC Jazzin valmennusosaamisen kehittämisen vuosi 2023 on ollut jälleen onnistunut
FC JazzJulkaistu: 06.11.2023 23.10

FC Jazzin valmennusosaamisen kehittämisen vuosi 2023 on ollut jälleen onnistunut


Vuosi on ollut erittäin menestyksekäs. Usea seura, ikäluokka ja valmentaja on ottanut isoja askeleita kohti laadukkaampaa lapsiurheiluvaiheen arkea.


FC Jazzin valmennusosaamisen kehittämisen toimintavuosi on tämän vuoden osalta tullut päätökseen lokakuussa. Valmentajakoulutustoiminnot ovat tähdänneet kokonaisvaltaisen valmentamisen tasonnostoon Porissa ja koko Satakunnassa etenkin lapsiurheiluvaiheessa. Toimintavuoteen on sisältynyt mm. Suomen Palloliiton Futisvalmentajan Starttikoulutusta, Ikävaihekoulutusta, UEFA C-koulutusta, Jalkapallotekniikat koulutusta, sekä yksilön taidollista valmentaja- ja pelaajakoulutusta osana koko Satakunnan Taitokoulutoimintaa. Herralahden kenttää ja sen toimitiloja on hyödynnetty 12 eri seuran valmentajan ja pelaajan kehittämiseen yli 120 tunnin verran alueellisen koulutustoiminnan osalta, sekä lähes 40 tuntia on jaettu kenttäaikaa myös muiden seurojen joukkueille, kun Herralahden kentälle on aseteltu ottelutoimintaa FC Jazzin oman seuran pelitoiminnan lisäksi.


FC Jazzin valmennustoiminnan- ja osaamisen kehittäjänä on toiminut nyt jo kolmatta vuotta Dani Österlund. Danilla on koulutusta (UEFA A + VAT), kokemusta, sekä osaamista lasten ja nuorten valmentamisesta, valmentajien valmentamisesta, valmennustiimien kokonaisvaltaisesta johtamisesta ja pelaajien, sekä valmentajien erilaisista kehityspoluista. Kaudella 2023 ja myös tulevalla kaudella 2024 FC Jazzin U10, U11 ja U12 ikäluokissa (2014, 2013, 2012) valmennustoiminnan johtajana ja päävalmentajana toimiva Dani on tyytyväinen varsin onnistuneeseen seurayhteisön koulutusvuoteen:


-"Tässä on jälleen viety koko Satakuntalaisen jalkapallon lasten- ja nuorten valmennustoimintaa, sekä osaamista, kehittymistä ja seurayhteistyötä askel askeleelta eteenpäin kohti pelaajien ja valmentajien laadukkaampaa arkea. Jos meidän toimialueella tehdyt koulutukset, tutoroinnit ja kohtaamiset nivotaan yhdeksi luvuksi, joka kertoo siitä, miten moneen jalkapalloilevaan Satakuntalaiseen lapseen toimintamme on vaikuttanut, niin tämä luku on yli 1100 lasta. Se kertoo konkreettisesti siitä, kuinka tärkeää meille kaikille on luoda mielekästä ja kehittävää lapsiurheiluvaiheen toimintaa ympäri Satakuntaa aina Eurasta Kankaanpäähän ja aina joka kolkkaan myös siltä väliltä. Seurayhteisön valmennusosaamisen kehittämisen kautta jokaisella lapsella on mahdollisuus kehittyä laadukkaassa valmennuksessa ja kokea korkeaa pätevyyden tunnetta, oli syntymäpaikka Satakunnassa missä tahansa. Jokaikinen seura pystyy olemaan lapsiurheiluvaiheessa huippuseura ja tekemään asiat paremmin, mistä olikin hyvää keskustelua kesällä, kun FIFA:n Talent Coach Edward Munnelly oli Porissa vierailulla jakamassa kokemuksiaan Suomen käyntinsä tiimoilta, sekä avasi omalta osaltaan "Top Level Training" aiheen kriteereitä, joita koitamme jalkauttaa alueellamme aina ruohonjuuritasolle asti mm. keräämällä FC Jazzin sisällä dataa harjoitettavuuden osalta (toistot, määrät, liike, laatutekijät). Tiedon jakamisen ja jalkauttamisen mahdollisuutta pyrimme FC Jazzin puolesta viemään eteenpäin myös tulevina vuosina koko seurayhteisöön koulutus- ja taitokoulutoiminnan osalta.”


Alla koottuna palautetta ja opittuja asioita valmennuskoulutustoiminnasta eri seurojen toimijoilta menneen vuoden ajalta:

-"Kokonaisuus oli hyvä ja mielenkiintoinen. Sain paljon vinkkejä mitä ja miten tulisi harjoitella. Monia harjoitteita on viety sellaisenaan suoraan omiin harjoituksiin."

-"Itselleni tämän kaltainen koulutustapa sopi paljon paremmin kuin se, että istuttaisiin useampi tunti kerrallaan kuuntelemassa teoriaa."

-"Opin paremmin hahmottamaan kokonaisuuksia. Esim. puolustus, hyökkäys jne. Tekemään ja muokkaamaan harjoituksia sekä itsevarmuutta enemmän harjoitusten vetämiseen."

-"Kohdentamaan harjoite muutamaan pääasiaan ja hahmottamaan harjoitteen ideaa (ei aina harjoitella montaa asiaa). Koulutuksessa ja oheismateriaalissa pelaamisen kaltaisen harjoittelun tärkeys."

-"Lapsen itsevarmuuden rakentamisen tärkeys positiivisena palautteena jne."

-"Tässä oppi myös tuntemaan muiden seurojen valmentajia ja sai vertaistukeakin samalla."


Valmennusosaamisen kehittämisen kausi 2023 numeroina koko seurayhteisön valmentajat ja pelaajat huomioiden:

  • yli 120 tuntia koulutustoimintaa Herralahdessa
  • yli 600 pelaajan kävijämäärä Taitokouluissa
  • 48 valmentajaa osallistunut Taitokouluihin
  • 12 eri seurasta pelaajia ja valmentajia mukana Taitokouluissa: FC Jazz, Karhu-Futis, Kankaanpään Pallo, Pihlavan Työväen Urheilijat, Harjavallan Pallo, Euran Pallo, Noormarkun Koitto, Nakkilan Nasta, Kokemäen Kova-Väki, Toejoen Veikot, Porin Palloilijat ja FC Ulvila
  • 48 kpl Suomen Palloliiton valmentajakoulutussuoritusta: Futisvalmentajan Starttikoulutus, Ikävaihekoulutus, UEFA C-koulutus, Jalkapallotekniikat koulutus
  • 52 valmentajaa Suomen Palloliiton valmennuskoulutustoiminnan piirissä
  • yli 1100 lapsiurheiluvaiheen pelaajaa vaikutuksessa valmennuskoulutustoiminnan piirissä olevien valmentajien kanssa