​B-poikien uusi päävalmentaja Vesa Furuholm uskoo valoisaan tulevaisuuteen
Julkaistu: 11.01.2022 09.33

​B-poikien uusi päävalmentaja Vesa Furuholm uskoo valoisaan tulevaisuuteen

Vesa Furuholm oli 24-vuotias, kun hän pisti nappulakenkänsä naulaan. Poikamaajoukkueissakin pelanneelle Furuholmille kertyi kokemusta Ykkösen, Kakkosen ja Kolmosen peleistä, mutta kuljetusalan yrittäjäksi ajautuminen päätti peliuran suunniteltua aiemmin.

Melko pian peliuransa jälkeen Furuholm palasi jalkapallon pariin valmentajana. Polku alkoi Miniliigasta oman Arttu-pojan valmentajana ja jatkui 2007-syntyneiden joukkueen mukana aina tämän kauden alkuun saakka. Nyt Furuholm, 40, luotsaa FC Jazzin B-poikia, joiden riveihin myös Arttu yrittää murtautua alaikäisenä.

”Minulla oli halu päästä valmentamaan vanhempia junioreita, jotka ovat tavoitteellisia. B-juniorit ovat hyvässä iässä ja tärkeässä kehitysvaiheessa urallaan”, Furuholm sanoo.

Furuholm haki lisäoppia valmentamiseen viime keväänä Huuhkaja-turnauksesta, johon hänet valittiin yhdeksi valmentajaksi. Opettavainen turnaus oli omiaan lisäämään motivaatiota.

”Pyrin olemaan kannustava ja pitämään vaatimustason kovana. Organisointikyky lukeutuu myös vahvuuksiini”, Furuholm luettelee.

Hän vannoo hyökkäysvoittoisen pelin nimeen. Tavoite on olla pelissä se joukkue, joka pitää palloa enemmän kuin vastustaja. Aina se ei ole helppoa eikä mahdollistakaan, kuten Furuholm hyvin tietää. Tulevalla kaudella pallonhallinnan ottaminen on työlästä, sillä FC Jazz lähtee B-poikien Ykköseen nuorella joukkueella. Runko koostuu vuonna 2006 syntyneistä pojista, jotka ovat sarjaan paitsi kokemattomia niin myös nuoria.


”Paljon joudumme juoksemaan ja olemaan puolustuskannalla, mutta edellinen harjoituspeli VPS:ää vastaan osoitti, että pystymme myös pitämään palloa ja olemaan aktiivisia hyökkäyssuuntaan”, Furuholm sanoo 1-1-tasapeliin päättyneeseen otteluun viitaten.

B-poikien uuden päävalmentajan tavoitteena on säilyttää porilaisten sarjapaikka ja viedä pelaajien kehitystä jälleen muutaman askeleen eteenpäin. Organisoidun, aktiivisen ja voittavan jalkapallon nimeen vannova Furuholm näkee, että hänellä on käsissään timantteja, joita hiomalla Porista saadaan muutaman vuoden kuluessa seuraavia Veikkausliigatason pelaajia.

”Toivotaan, että 06-ikäluokasta joku tai jotkut lyövät kunnolla läpi. Aihioita on paljon. Myös 07- ja 08-ikäluokasta on tulossa kovia pelaajia, kunhan he jaksavat harjoitella ja tehdä töitä tavoitteidensa eteen. Se harmittaa, kuinka paljon 05-ikäluokan poikia on lopettanut pelaamisen aivan liian aikaisin”, Furuholm miettii.

Hän uskoo, että 06- ja 07-ikäluokilla vuosia säilynyt kova vaatimustaso alkaa kantaa hedelmää, eikä pelaajia siksi lopeta samaan tapaan kuin vanhemmissa ikäluokissa.

”Jätkät ovat todella sitoutuneita toimintaan. He tulevat pelipalavereihin ja peleihin vaihtopenkille istumaan myös loukkaantuneina. Kova vaatimustaso ei tule yllätyksenä, kun sitä on pidetty joukkueessa yllä monta vuotta”, Furuholm sanoo ja kiittelee samalla edellisten valmentajien Tero Suonperän ja Jouni Roukalan panosta 06-ikäluokan peräsimessä.

Uuteen joukkueeseen Furuholm sanoo päässeensä sisään mainiosti.

”Olen tykännyt tosi paljon. Apuvalmentaja Jari Lamminen on todella sitoutunut ja Piracaiasta on iso apu aina, kun hän pääsee paikalle. Suurin osa pojista oli minulle entuudestaan tuttuja, joten senkin takia minun oli helppo tulla joukkueeseen.”


Furuholmin urheiluperheeseen kuuluvat Artun ja Vesan lisäksi tanssia sekä telinevoimistelua harrastava tytär Olivia sekä opettajapuoliso Marjo.

Vaikka Furuholm on tuttu nimi porilaisessa jalkapalloilussa, ei perhe ole varsinaisesti sukua juuri upean uransa päättäneelle Timo Furuholmille. Vesan ja Timon isät ovat keskenään pikkuserkkuja.