Hall Of Fame

FC Jazzin (ennen PPT) perustamisesta tuli vuonna 2014 kuluneeksi 80 vuotta, tämän johdosta FC Jazz perusti Hall of Famen. Hall of Famen tarkoituksena on kunnioittaa ja kiittää pitkään ja ansiokkaasti PPT:n ja FC Jazz:n eteen tehdystä poikkeuksellisesti työstä.

Vuosittain Hall of Fameen tullaan kutsumaan seuratoimijoita. Tehtävä seurassa on voinut olla mikä tahansa. 17.8.2014 Hall of Fameen kutsuttiin Jorma "Mami" Murto, Jarmo "Tenu" Alatensiö, Antti "Ana" Sumiala ja Rami "Raikka" Nieminen.

Torstaina 15.9.2016 FC Jazz pelasi Miesten Ykkösessä FF Jaroa vastaan, otteluun oli kutsuttu vuonna 1996 Pietarsaaressa mestaruuden voittanut joukkue. Tilaisuudessa Hall of Fameen kutsuttiin Vesa "Vesku" Rantanen ja Marcelo Gonçalves de Oliveira eli Piracaia.

Taso FC Jazz:ssa ja PPT:ssä on kova, silla seurassa on toiminut useita merkittäviä henkilöitä valtakunnallisessakin mittakaavassa. Joten tulevaisuudessa tulemme näkemään vielä hienojen ihmisten saavan kutsun Hall of Fameen.

Alla perustelut tunnustuksille. Voidaan sanoa, että perustelut ovat lyhyet, sillä kaikista heistä voisi kirjoittaa vaikka monta kirjaa.

Jorma "Mami" Murto

Mami on porilainen legendaarinen jalkapallopersoona. Hän ei ole ainoastaan legendaarinen Porissa, vaan hänet tunnetaan jalkapallopiireissä ympäri Suomen.

Hänen uransa alkoi pelaajana PPT:ssä jo 1960-luvulla. Pelaamista edustusjoukkueessa kesti n. 15 vuotta. Ura valmentaja alkoi 1970-luvun puolivälissä, kun oma poika, vuonna 1971 syntynyt Tapio tuli niin sanotusti pelimiehen ikään.

1980-luvun lopulla alkoi huoltajan ura PPT:ssä, josta hänet ehkä parhaiten muistetaan niin Porissa kuin koko Suomessa. Huoltajan uraan mahtui 80-luvun loppu, koko menestyksekäs 90-luku sekä pitkälle 2000-luvulle. Huoltajan ura päättyi vajaa kolme vuotta sitten.

Hänet tunnetaan myös siitä, että hän yli vuosikymmenen piti äärimmäisen hyvää huolta yhdessä vaimonsa Ritvan kanssa FC Jazzin ulkomaalaispelaajista. Mikäli jotain hoidettavaa oli kentällä tai kentän ulkopuolella, asiat hoituivat aina.

Jarmo "Tenu" Alatensiö

Tenu syntyi vuonna 1963 Pomarkussa ja pelasi PPT:n ja FC Jazzin riveissä 237 pääsarjaottelua ja teki niissä 42 maalia. Yhteensä hän pelasi PPT:n ja FC Jazzin edustusjoukkueissa 308 ottelua.

Hän oli jo 80-luvulla mukana, kun PPT nousi jopa sensaatiomaisesta kolmannesta divisioonasta SM-sarjaan vuosi per sarjaporras vauhdilla ja oli monen mielestä joukkueen tärkein pelaaja.

Kausina 1988 ja 1989 ura vei taitavan pelaajan Ruotsin Allsvenskaniin, IK Bragen joukkueeseen. Bragessa hän kohtasi mm. UEFA-Cupissa Italialaisen Interin, jossa tuohon aikaan pelasi useita Italian ja Länsi-Saksan maajoukkuepalaajia.

Hän palasi PPT:hen 1990 nostamaan joukkuetta SM-sarjaan. Kausi 1990 päättyikin riemukkaasti PPT:n nousuun SM-Sarjaan. 1990 luvulla hän oli myös joukkueensa tärkeimpiä pelaajia ja Suomen Mestaruudet hän voitti FC Jazzissa 1993 ja 1996, joka oli hänen myös viimeinen pelivuotensa. Hän pelasi urallaan myös 19 A-maaottelua tehden yhden maalin.

Valitettavasti hän ei ole enää täällä kanssamme, vaan nukkui pois 23.4.2003
Muistamme hänet parhaiten poikkeuksellisesta peliälystään, poikkeuksellisesta kyvystä hahmottaa kentäää ja ja millimetrin tarkoista syötöistään. Lisäksi muistamme hänen vaatimattomasta ja ystävällisestä luonteestaan.

Antti "Ana" Sumiala

Ana on monen mielestä paras porilainen pelaaja. Ainakin merkittävimmän kansainvälisen uran hän loi PPT:n ja FC Jazzin pelaajista.

Jo nuoresta pojasta hänellä oli vain yksi tavoite. Pelata jalkapalloa ammatikseen. Ja tämän eteen hän teki poikkeuksellisen paljon töitä. Ja tie veikin maailmalle jo nuorena. Vain 15-vuotiaana, heti peruskoulun jälkeen hän lähti Belgiaan, RSC Anderlectiin, joka tunnettiin vahvana juniorikasvattajana.

Kaudella 1993 hän suoritti Säkylässä varusmiespalvelustaan, voitti FC Jazzin riveissä mestaruuden ja Veikkausliigan maalikuninkuuden 20 osumallaan. Ja tämän jälkeen hän kiersi monta seuraa Euroopassa ja lopuksi jopa Pohjois-Amerikassa.

Seuroja matkanvarrelta: PPT, Anderlecth, FC Jazz, Lokeren, Ikast, Emmen, NEC Nijmegen, Twente, FC Jokerit, Reutlingen, Yimpa? Yozgatspor, Norrköping, Akçaabat Sebatspor, Vaduz, Kansas City Wizards, PoPa ja MuSa.

Hän palasi myös 2001-auttamaan FC Jazzia menestyksekkääksi, kun joukkue taisteli sarjapaikastaan tehden 14 ottelussa 8 maalia.Hän kuului myös vuosia A-maajoukkueen runkopelaajiin. Hänelle kertyi kymmeniä juniorimaaotteluita, 36 A-maaottelua, joissa kertyi 9 maalia.

Urallaan hän teki satoja hienoja maaleja. Ja maalintekoa hän rakasti ja maalit olivat ne, jotka merkitsivät. aivan kuten synnynnäisen maalintekijät kuuluukin. Ja henkireikänä hänellä toimi aktiiviuran aina soittaminen omassa heavymetal bändissä.

Hän on persoona, poikkeuksellinen yksilö. Yksi kovimmista suomalaisista maalintekijöistä.

Rami "Raikka" Nieminen

Hän on veljessarjan nuorin. Hänellä on kaksi isoveljeä, jotka ovat myös tehneet merkittävän uran porilaisessa jalkapallossa. Perheen tie toi Tampereelta Poriin, kun hän oli 9-vuotias ja TPV vaihtui Porin Pallo-Tovereihin.

Tuohon aikaan olivat vielä käytössä siirtokorvaukset ja niin myös PPT joutui maksamaan kolmesta lahjakkaasta veljeksestä siirtokorvauksen. Perimätiedon mukaan tämä siirtokorvaus oli tuolloin kaksi jalkapalloa, kolmesta nuoresta pelaajasta. Eli kuitenkin melko edullinen, alle pallo per pelaaja.

Hän on porilaisen jalkapallon suurimpia legendoja. Pelaajana hänet muistetaan kentällä taistelevana ja kovaotteisenakin pelaajana, joka vihasi häviämistä. Vastustajille hän oli tarvittaessa äärimmäisen armoton, omalle joukkueelleen lähes korvaamaton.

Edustusjoukkueeseen hän nousi 80-luvun puolivälissä vallaten heti avauskokoonpanon paikan ja hänen edustusjoukkueuransa kesti kaksi vuosikymmentä.

Hän on pelannut Suomessa eniten pääsarjaotteluita, yhteensä 459. Myös maalintekoon hän on ehtinyt, sillä usein kun hyökkäyspäässä tarvittiin apua, tämän puolustuksen tukipilari nostettiin hyökkäyksen avuksi. Pääsarjassa syntyi yhteensä kunnioitettavat 53 maalia. Pääsarjassa hän on edustanut PPT:n ja FC Jazzin lisäksi Valkeakosken Hakaa ja FC Jokereita.

A-maaotteluita kertyi yhteensä 14 kappaletta. Suomen Mestaruudet hän voitti 1993 ja 1996 ja Suomen Cupin 1998. Pelaaja, joka ei jättänyt ketään kylmäksi.

Vesa "Vesku" Rantanen

Tinkimätön, periksi antamaton, taistelija, joukkuepelaaja, korvaamaton. Tässä joukko adjektiiveja, jotka kuvaavat osuvasti yhtä FC Jazz legendaa, Vesa Rantasta.

Porissa 7.11.1969 syntynyt Vesa oli uransa alkuaikoina vakiokasvo nuorten maajoukkueissa. Hän pelasi yhteensä 21 maaottelua vuosien 1986 ja 1991 välillä. Kiistämätön osoitus Vesan lahjakkuudesta ja PPT:n jo tuolloin hyvästä juniorivalmennuksesta.

Huikean kehityksensä ansiosta Vesa nousi edustusjoukkueen kokoonpanoon jo nuorella iällä kaudeksi 1986. Kausia kertyi yhteensä 17, ensin PPT:ssä ja myöhemmin FC Jazzissa. Näiden kausien aikana Vesa pelasi 393 ottelua tehden niissä 14 maalia. Kun tähän lasketaan päälle kaksi kautta Turun Interissä, saavutti Vesa yhteensä 402 pääsarjatason ottelun huikean määrän. Hänen lisäkseen yli neljänsadan ottelun pelaajia on Suomessa vain seitsemän, eli saavutus on huomattava.

Kovaäänisenä peliä ohjaavana puolustuspään lukkona Vesa ei isoja otsikoita peliuransa aikana aiheuttanut. Sama kovaääninen ohjeistus on jatkunut viime vuosina FC Jazzin edustusjoukkueen kakkosvalmentajana. Vaatimattoman luonteen omaava Vesa ei ole itsestään meteliä pitänyt. On kuitenkin varmaa, että kaikki jalkapalloa ymmärtävät ihmiset arvostavat hänen roolinsa ja ansionsa porilaiselle jalkapallolle todella korkealle.

Piracaia

Marcelo Gonçalves de Oliveira, eli kuten me porilaiset hänet paremmin tunnemme Piracaia, syntyi vuonna 1971 Sao Paulossa Brasiliassa. Tämä taitava keskikenttäpelaaja aloitti uransa miesten tasolla kotimaassaan Bragantinossa, jossa hän ehti pelata runsaat kolme kautta ennen siirtymistään Suomeen ja Poriin 1992.

Pira oli yksi kolmesta brasilialaisesta, jotka kevättalvella 1992 saapuivat lämpimästä kotimaastaan tänne kylmään pohjoiseen. Tämä tapahtuma oli vahvasti edesauttamassa sitä, että FC Jazz nousi Suomen jalkapallon eliittiin tulevina kausina. Vuosien 1993 ja 1996 mestaruusjoukkueissa Piracaian rooli oli keskeinen ja hänen pelillinen tasonsa oli kauttaaltaan sarjan huippua.

Pira pelasi FC Jazzin riveissä yhteensä kahdeksan kautta. Otteluja kertyi 195 ja niissä hän teki 34 maalia. Porin lisäksi hän teki mittavan uran myös ulkomailla ja muissa suomalaisissa pääsarjatason joukkueissa. Kirkkaimpana kohokohtana ovat HJK:n vuoden 1998 sensaatiomaiset Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut, joissa Pira oli kaikissa avauskokoonpanon mies.

Uransa loppuvuodet Pira pelasi vielä Porissa ensin Popassa ja viimeiset kaudet Musassa. Vuonna 2014 oli kuitenkin tullut aika laittaa pelikengät naulaan ja päättää hieno ura pelaajana. Jalkapalloa hän ei kuitenkaan jättänyt vaan veri veti heti pelin pariin ja valmennukseen. Tällä hetkellä hän valmentaa Musan A-junioreita, jotka saavat oppeja ”Piramaisesta” nopeasta, taitavasta ja peräänantamattomasta pelitavasta.


   
Lisää uutisia
FC Jazz
«  Tammikuu   »
Kategoriat