Jussi Helander valittu FC Jazzin valmennusosaamisen kehittäjäksi (VOK)
FC JazzJulkaistu: 02.10.2024 21.09

Jussi Helander valittu FC Jazzin valmennusosaamisen kehittäjäksi (VOK)



FC Jazz käynnisti heinäkuussa avoimen haun valmennusosaamisen kehittäjän (VOK) päätoimiseen työtehtävään. Tehtävänkuva herätti laajalti mielenkiintoa ja kiinnostusta, niin ympäri Suomea kuin myös ulkomaita myöten. Monipuolisten hakijoiden ja haastattelujen jälkeen FC Jazz valitsi tehtävään Jussi Helanderin.


FC Jazzin toiminnanjohtaja Dani Österlund avaa mennyttä valmennusosaamisen kehittäjän haku- ja valintaprosessia seuraavasti:

-”Käynnistimme avoimen haun heti heinäkuun alussa valmennusosaamisen kehittäjän työtehtävään ja halusimmekin kartoittaa sen hetkisiä markkinoita alan työntekijöiden osalta. Hakemuksia työtehtävään tuli menneen kesän aikana lähes 20 kappaletta, mikä kertoo suuresta mielenkiinnosta ja arvostuksesta etenkin FC Jazzia, sekä kyseistä tehtävänkuvaa kohtaan, vaikka kyseinen työtehtävä on yksi laaja-alaisinta osaamista vaativista toimenkuvista meidän maassamme. Käynnistimmekin seuran rekrytointiryhmämme kanssa ensimmäisen asteen haastatteluja etäyhteyksillä kesän lähestyessä jo loppuaan. Tässä vaiheessa myös Helander tuli hakuprosessiin vasta mukaan ilmaisten oman mielenkiintonsa kyseistä tehtävänkuvaa kohtaan. Rekryprosessin loppua kohden meillä oli avoimen haun ja headhunttausten kautta jäljellä enää 3 kappaletta laadukkaita hakijoita, joista toisen asteen haastatteluihin myös Helander eteni ja lopulta vei pisimmän korren aivan loppumetreillä. Helanderin valintaa kyseiseen toimenkuvaan lopulta puolsivat laadukas kenttätason toiminta toteutetun harjoitusseurannan osalta, korkea ja pedagogislähtöinen koulutustausta, monipuolinen osaaminen ja kokemus seuratyöskentelystä, aito halu kehittää ja tukea lapsiurheiluvaiheen toimintoja, sekä selkeä kehittymispotentiaali myös pidemmällä tähtäimellä.”


Jussi Helander aloittaa FC Jazzin valmennusosaamisen kehittäjänä 1.1.2025 alkaen. Koulutukseltaan Helander on liikunnanohjaaja, joka valmistui vuonna 2019 joulukuussa Vierumäeltä Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta. Opinnäytetyössään hän on tutkinut ja todentanut fysiikkavalmennuksen laatua nuorilla (11–15-vuotiaat) jalkapallomaalivahdeilla. Opintojensa aikana hän on osallistunut junioreiden valmennustoimintaan pätkittäin, niin Euran Pallossa, Heinolassa Union Plaanissa kuin Lahdessa FC Reippaassakin.

Helander on toiminut myös päätoimisena seuratyöntekijänä Tampereen Ilveksessä junioreiden maalivahtivalmentajana ja iltapäiväkerhon ohjaajana, sekä Euran Pallossa junioripäällikkönä, jossa hänen päätehtävinään on ollut johtaa ja kouluttaa koko seuran valmennusta, kasvattaa harrastajamääriä, tukea seuran aloittavia ikäluokkia ja jakaa maalivahtivalmennusosaamistaan siihen erikoistuvana valmentajana.


FC Jazzin toiminnanjohtaja Dani Österlund on mielissään Helanderin päätymisestä arvostettuun toimenkuvaan FC Jazzissa:

-”Jussi tulee tekemään tärkeää ja arvostettua työtä, niin Porissa kuin koko Satakunnassa valmennusosaamisen kehittämisen osalta. Henkilökohtaisesti myös itse tiedän, mitä ja minkälaisia toimenpiteitä se vaatii menneiden vuosien osalta, mutta allekirjoittaneen toimiessa jatkossa edelleen vahvasti seurayhteistyövastaavana meidän seurayhteisössämme uskon vilpittömästi siihen, että pystymme tuottamaan nyt paremmin vaikuttavuutta ja lisäarvoa meidän kanssamme toimiville lähialueen seuroille useampien hartioiden voimin. Jussin tehtävänkuvan vastuualueet tulevat suoraan Suomen Palloliiton asettamista kriteereistä ja mittareista, joita pyrimme toteuttamaan laadukkaasti kohdennettuna ennalta oleviin ja koettuihin tarpeisiin. Tavoitteenamme onkin, että seurayhteisömme lapsiurheiluvaiheen valmennustoiminta ottaa edelleen askeleita eteenpäin ja jokaisella jalkapalloon kiinnittyvällä lapsella olisi jatkossakin hyvin koulutettuja ja osaavia valmentajia. Tämä tottakai mahdollistaa mielekkään seuratoiminnan ja lajiin kiinnittymisen, sekä mahdollisuuden jokaiselle lapselle ja myös valmentajalle päästä aloittamaan matkansa kohti omaa huippuaan.”


Millä ajatuksilla Jussi Helander tulee mukaan FC Jazzin toimintaan ja valmennusosaamisen kehittäjän toimenkuvaan?

-"Mukavaa päästä työskentelemään futiksen parissa vuoden tauon jälkeen! Päätavoitteena tässä toimenkuvassa on kehittää sekä FC Jazzin, että lähialueiden yhteistyöseurojen valmennuksen laatua. Valmentajat pystyvät koulutusten ja kenttätyössä tapahtuvan sparrauksen avulla kehittämään omaa toimintaansa. Tämä puolestaan mahdollistaa laadukkaampia treenejä ja sitä kautta pelaajien kehittymisen. Lisäksi on hienoa päästä kehittämään myös FC Jazzin junioripuolen maalivahtivalmennusosaamista, koska minulla on siihen paljon annettavaa. Olen työskennellyt Tampereen Ilveksessä maalivahtivalmennuksen parissa ja Euran Pallon junioripäällikkönä. Näistä työkokemuksista on valtavasti apua tähän työtehtävään. Pääsen FC Jazzissa tekemään seuratyössä juuri niitä asioita, joissa koen olevani parhaimmillani. EuPasta sain hyvin oppia mm. valmentajakoulutusten vetämisestä ja aloittavien ikäluokkien valmentajien tukemisesta kenttätyössä. Tampereen Ilveksessä puolestaan sain hyvää oppia maalivahtivalmennuksesta kilpailullisessa ympäristössä. Kiitokset omasta puolestani, kun minut valittiin tähän tehtävään. Nähdään tammikuussa!


Kuka Jussi Helander?


Jussi Helander:

• synt. 14.10.1995, Eura.

Pelaajaura:

• Kasvattajaseura Euran Pallo. Juniorivuodet alkoivat 9-vuotiaana. Seuran edustusjoukkueessa vuodet 2014–2017. Tämän lisäksi vuosina 2012 Harjavallan Pallossa yksi vuosi B-junioreissa ja PoPassa 2015 loppusyksy. Pelipaikaltaan ollut maalivahti.

Koulutus:

• 2016–2019 Bachelor of Sports (Liikunnanohjaaja AMK) Vierumäen Urheiluopisto.

• 2024- Kasvatustieteiden perusopinnot (Jyväskylän yliopisto), joista tavoitteena edetä liikuntapedagogiikan maisterivaiheeseen pitkällä tähtäimellä.

Valmentajaroolit opiskelujen ohella:

• 2016–2017 Euran Pallo junioripuolella valmentaja + maalivahtivalmennus 10–15-vuotiaille.

• 2017–2018 Union Plaani junioripuolella valmentajana.

• 2018–2019 FC Reipas junioripuolella maalivahtivalmennus 10–15-vuotiaille.

Päätoimiset työt jalkapallon parissa:

• 2019-2020 Tampereen Ilves 7- 13 v. junioreiden maalivahtivalmennusta + iltapäiväkerho-ohjaajan työt siinä sivussa.

• 2020–2023 Euran Pallon Junioripäällikkö.

• 2024 kevät luokanopettajan sijaisuus Porin Kaarisillan koulussa 4lk. kanssa ja kuluva syksy koulunkäynninohjaajana Ulvilassa. Töiden ohella tehnyt maalivahtivalmennusta FC Jazzin junioripuolella 10–13-vuotiaille.

Valmentajakoulutukset:

• MVC 2020

• UEFA C 2021

Tiesitkö?

• Jussi Helanderin äiti Tuija Helander on entinen suomalainen pikajuoksija, joka on voittanut henkilökohtaisilla matkoilla ulkoradoilla 12 Suomen mestaruutta. Päälajissaan 400 metrin aitajuoksussa hän on kymmenkertainen mestari ja hänen ennätysaikansa 54,62 vuodelta 1987 oli Suomen ennätys aina vuoteen 2022 asti.


Mikä valmennusosaamisen kehittäjä?

Suomen Palloliitto on myöntänyt seuratukea toimialueidensa laadukkaimmille seuroille (noin 30 seuraa) vuosiksi 2025–2026, joiden joukkoon myös FC Jazz kuuluu ainoana Porista. Seuratuki ohjataan Suomen Palloliiton toimeksiannon mukaan valmennusosaamisen kehittämiseen. Tämän johdosta FC Jazz hakikin valmennusosaamisen kehittäjää (VOK) päätoimiseen ja kokopäiväiseen työsuhteeseen tukemaan, terävöittämään ja kehittämään jo ennalta laadukasta ja hyvällä kansallisella tasolla olevaa toimintaansa.

FC Jazz on koko Satakunnan menestynein jalkapalloseura, joka kilpailee tavoitteellisella kansallisella tasolla aina lasten- ja nuorten-, sekä edustustason jalkapallon osalta. Pelaajia seurassa on 3-vuotiaista pojista ja tytöistä aina aikuisiin asti, joiden matkaa kohti heidän omaa huippuaan on tukemassa suuri joukko sitoutuneita ihmisiä koko seurayhteisöä myöten.

FC Jazz on sitoutunut kouluttamaan Suomen Palloliitolta myönnetyn seuratuen ja valmennusosaamisen kehittämisen strategian mukaisesti omassa seurayhteisössään Satakunnan alueella valmentajaverkoston jäseniään. Tavoitteenamme on edetä kohti yhteistä visiota, että toimialueemme jokaisella lapsella ja nuorella on myös tulevaisuudessa osaava ja koulutettu valmentaja, sekä jokaisella lapsella paras mahdollinen tuki aloittaa harrastus ja edetä kohti omaa huippuaan tämän kuningaslajin parissa. Tämän vision toteuttamisen mahdollistajana toimii valmennusosaamisen kehittäjä (VOK), joka toimii yhtenä kokonaisuutta täydentävänä palasena ja osana FC Jazzin laadukasta urheilupuolen yksikköä.