Vastine MuSa:n tiedotteeseen ja Ylen uutiseen
FC JazzJulkaistu: 21.10.2020 00.00

Vastine MuSa:n tiedotteeseen ja Ylen uutiseen

Musan Salama lähetti junioripelaajiensa vanhemmille tiedotteen, jossa meitä syytettiin pelaajien värväämisestä ohi seuraorganisaatioiden. Samassa tiedotteessa mainittiin myös, että olemme olleet haluttomia tekemään yhteistyötä Musan Salaman kanssa, heidän aloitteistaan huolimatta. Haluamme tässä tekstissä tuoda esille oman näkökantamme näihin asioihin.

Ensinnäkin, jos tarkoituksena on rakentaa yhteistyötä, emme koe toista seuraa mustamaalaavan tiedotteen lähettämisen ja levittämisen julkisuuteen olevan oikea tie. Jos halu yhteistyöhön on aitoa, lienee sopivampiakin tapoja käynnistää keskustelu kuin hyökkääminen mahdollista yhteistyökumppania vastaan. Tämän vuoksi ihmettelemme, mitkä ovat motiivit tämän tiedotteen kirjottamisen taustalla. Nyt kun meidän toimintaamme kuitenkin on kritisoitu, niin haluamme tuoda esille myös asioita, joita MuSa:n tiedotteessa ei lukenut.

Pelaajien värväämisestä: tiedämme 100% varmuudella, että viimeisen vuoden aikana molemmista seuroista on oltu yhteydessä toisen seuran pelaajiin ja/tai vanhempiin keskustelematta toisen seuran valmennus- tai seurajohdon kanssa. Emme lähde arvioimaan, kuinka paljon tätä on tapahtunut, tai onko jompikumpi seura tässä toistaan pahempi – tekopyhää olisi kuitenkin väittää, etteikö tätä tapahtuisi puolin ja toisin. Emme sanoisi myöskään silti, että tämä on sen enempää kummankaan seuran tyyli, huolimatta Yle Porin otsikosta, joka meidät yksipuolisesti MuSa:n tiedotteen tavoin tähän leimasi. 1.11.2019-21.10.2020 välisenä aikana juniori-ikäisten pelaajien osalta pelaajaliikennettä näiden seurojen välillä on tapahtunut seuraavanlaisesti: FC Jazzista MuSaan 24 pelaajaa, MuSasta FC Jazziin 8 pelaajaa.

Pelaajien siirtymisen taustalla on usein halu päästä itselle sopivampaan ympäristöön. FC Jazz pelaa kaudella 2021 kaikissa juniori-ikäluokissa Musan Salaman joukkueiden kanssa samalla sarjatasolla, joissakin ikäluokissa jopa korkeammalla. Tällöin pelaajaliikenne kilpailullisia tavoitteita omaavien pelaajien osalta lienee luonnollista. Suurin osa meille siirtyvistä pelaajista siirtyykin meille omasta aloitteestaan ja yhteydenotot tulevat perheiltä. Luotamme oman juniorityömme laatuun siinä määrin, että otamme meille haluavat pelaajat mielellämme vastaan. Koemme myös vastuuta siitä, että meidän tulee olla kiinnostuneita tarjoamaan potentiaalisille pelaajille heidän kehitystasolleen sopiva ympäristö ja näissä tapauksissa saatamme kiinnostua muiden porilaisten tai lähialueiden seurojen pelaajista. Toimintatavat näissä tilanteissa kaipaavat varmasti selkeytystä, jotta seurojen välinen turha negatiivisuus saadaan kitkettyä pois.

Yhteistyön tekemisestä: FC Jazz on ollut aloitteellinen tekemään yhteistyötä muiden porilaisten ja satakuntalaisten seurojen kanssa. Tälläkin hetkellä lasten valmentajien osaamisen kehittämiseen tähtäävässä tutor-hankkeessa mukana on viisi satakuntalaista yhteistyöseuraa (Karhu-Futis, PTU, Noormarkun Koitto, Harjavallan Pallo ja Kankaanpään Pallo). MuSa:n ja TOVE:n kanssa olemme vieneet vahvasti FC Jazzin aloitteesta eteenpäin yhteisiä koulutustapahtumia Porin Junnuliigaan, jossa ollaan rakennettu yhteisöllisyyttä yli seurarajojen valmentajien koulutuksilla ja tutoroinneilla. Palaute näistä tapahtumista oli hyvää ja FC Jazz on toivonut tälle myöskin jatkoa.

Yhteistyö rakentuu luottamukselle. Luottamusta on kuitenkin vaikea synnyttää, jos asioista ei voida keskustella avoimesti. Vuosi sitten MuSa:an siirtyi yli puolet FC Jazzin 2005-syntyneistä pelaajista. Pelaajamäärä siinä ikäluokassa oli pieni, mutta tarjosimme silti pelaajille mahdollisuutta jatkaa tälläkin kaudella laadukkaassa toiminnassa yhdessä seuramme B-junioreiden kanssa. Osa pelaajista ilmoitti jäävänsä FC Jazziin, muiden päätöksistä saimme tietää, kun MuSa lähetti meille siirtopyyntöjä pelaajista. MuSa:n organisaatiossa oli valmiiksi poikkeuksellisen hyvät kontaktit tähän ikäluokkaan, jonka joukkueenjohtajan pestiä Kari Löytökorpi hoiti aikanaan varsin mallikkaasti. Yhteistyöstä alettiin puhumaan sen jälkeen, kun pelaajat olivat siirtyneet MuSa:an kirjoille ja siirrot olivat tehty. Jos halu yhteistyöhön oli aitoa ja mielessä oli pelaajien etu, minkä takia yhteisjoukkue-ehdotus tuli vasta näiden siirtojen jälkeen, eikä silloin kun valtaosa pelaajista oli vielä FC Jazzissa? Eli kyllä, yhteistyötä on tässä tapauksessa ehdotettu ja se on meidän toimestamme siinä tilanteessa torpattu, koska koimme yhden kokonaisen ikäluokan viemisen olevan Palloliiton eettisten ohjeiden vastaista.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole lisätä seurojen välistä eripuraa, vaan avata niitä asioita, jotka ovat olemassa MuSa:n lähettämän tiedotteen taustalla.

Jarkko Westerlund, hallituksen puheenjohtaja
Miro Varhelahti, valmennuspäälikkö