Maajoukkuepelaaja Leo Autti vahvistaa FC Jazzin 06-ikäluokkaa
Julkaistu: 10.09.2021 20.02

Maajoukkuepelaaja Leo Autti vahvistaa FC Jazzin 06-ikäluokkaa

Maajoukkuepelaaja Leo Autti vahvistaa FC Jazzin 06-ikäluokkaa

FC Jazz ja RoPS ovat sopineet Leo Auttin määräaikaisesta siirrosta Poriin ja FC Jazzin riveihin. FC Jazzin 2006-ikäluokka taistelee pääsystä Kai Pahlman-turnaukseen ja 2006-ikäluokan maajoukkuepelaaja Autti on tärkeä vahvistus joukkueeseen siihen taisteluun.

Leo Autti aloitti vuonna 2011 ollessaan 5-vuotias Rovaniemellä FC Santa Claus Juniorien legendaarisessa nappulaliigassa ja siirtyi 6-vuotiaana itseään kaksi vuotta vanhempien, eli 2004-ikäluokan ikäkausijoukkueeseen, jota edustusjoukkueeksi joissain seuroissa kutsutaan. Hän pelasi joukkueessa aina kesään 2019 asti, eli 13-vuotiaaksi ja samana vuonna myös ensimmäisen kerran FC Santa Claus Junioreiden ja Rovaniemen Palloseuran 2006-syntyneiden yhteisjoukkueessa.

Vuoden 2020 alussa Leo siirtyi RoPSin kirjoille ja on pelannut sen jälkeen omassa ikäluokassaan muutamia vanhemmissa ikäluokissa olleita pelejä ja harjoituksia lukuun ottamatta. 7-luokalla alkoi myös yläkouluakatemia SantaSport Lapin urheiluopistolla, jossa urheilijaksi kasvamista tuetaan ja siinä ohjelmassa on myös Suomen Palloliitto mukana.

Näiden kaiken lisäksi 8-vuotiaasta lähtien Leo on vieraillut ulkomailla turnauksissa englantilaisen Football Development Schoolin kanssa. Siellä valmentajat Scott Baines ja Kristian Heames ovat olleet tärkeä tuki Leon kehittymisessä kohti kansainvälisiä kenttiä. Leo on pelannut turnauksia mm. Saksassa, Ranskassa, Englannissa, Pohjois-Irlannissa, Irlannissa, Tanskassa, Italiassa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa ja Venäjällä. Näistä on poikinut sitten kutsuja Euroopan huippuakatemioihin, ja niissä on päässyt tutustumaan nuoren ammattilaisen arkeen. Autti on käynyt niistä muutamissa kohteissa yhdessä perheensä kanssa.

-Olemme käyneet niissä muutamassa myös koko perheen voimin. Sääntö on, että EU-alueella yksin muuttamisen ikäraja on 16 vuotta ja nyt esim. Brexit aiheutti sen, että Englantiin pääsee vasta aikaisintaan 18-vuotiaana. Valioliigaseurat saavat esimerkiksi hankkia kuusi alle 21-vuotiasta yhden kauden aikana ja siirtoon liittyy lisäksi vielä muitakin erityisvaatimuksia muun muassa maajoukkuepeleistä. Tämä lisää mielenkiintoa siirtomarkkinoilla, sanoo Leon isä Marko Autti.

Leo pääsi pelaamaan pari viikkoa sitten koronan siirtämät ensimmäiset Suomen 2006-ikäluokan maaottelut, kun U16-pojat kohtasivat kahdesti etelänaapurimme Viron. Molemmat ottelut päättyivät Suomen 3-0 voittoon ja Autti oli avauskokoonpanossa päivän toisessa ottelussa ja sai olla siinä rakentamassa Suomen voittomaaliksi jäänyttä 1-0-maalia ensimmäisellä jaksolla.

FC Jazz ja Pori valikoituivat 2006-ikäluokan päävalmentajan Tero Suonperän kautta.

-Tässä oli nopeus ja tuttavuus valttia. Tero Suonperä FC Jazzista otti minuun yhteyttä ja tiedusteli Leon halukkuutta liittyä seuran 2006-joukkueeseen Kai Pahlman -turnauksen karsintaotteluihin. Leon oma joukkue karsiutui Kai Pahlman -turnauksesta ja hänen kaikkiaan viisi kautta kestänyt putki Puolen Suomen Liigaa ja Liiga Pohjoista päättyi heinäkuussa. Tiedossa olisi siis vähintään viisi ison panoksen ottelua kotimaassa FC Jazzin paidassa ja kirsikkana kakun päällä vielä mahdollinen edustusoikeus SM-lopputurnaukseen.

-Kun seurojen eli FC Jazzin ja RoPSin välillä saatiin määräaikaisen siirron paperit kuntoon, niin Leo päätti tarttua haasteeseen pitkästä välimatkasta huolimatta: juna kulkee ja lentokoneella pääsee. Ollaan toki välillä laivassakin eli kaikki mahdolliset kulkuvälineet ovat käytössä, kun autollakin siirrytään jokunen kilometri. Tero on meille tuttu vuosien varrelta Oulusta, Tero silloinkin houkutteli Leon jo vuonna 2015 Oulun Rotuaarin Pallon ja myöhemmin vielä Oulun Työväen Palloilijoiden eli OTP:n mukaan mm. Tukholmaan, Tallinnaan sekä HJK Cupiin. Tero oli myös järjestäjänä Ajax-leireillä, joissa vierailimme. Se poiki kutsun myös Hollantiin Amsterdamiin. Hienoja muistoja, kertoo isä Marko.

Leo itse saapuu Poriin hyvillä fiiliksillä ja hyppää joukkueen treeneihin jo heti perjantaina.

-Tulen Poriin todella hyvillä fiiliksillä, alkuviikosta piinasi kurkkukipu ja nuha, mutta levon avulla olo parani ja kera asiaankuuluvien koronatestien olen nyt junassa matkalla Poriin. Juna lähti perjantaiaamuna klo 9.34 Rovaniemeltä ja Porissa ollaan klo 17.47. Peliin valmistavat harjoitukset alkavat sitten heti tunnin päästä Teron komennossa jo klo 19.00 eli heti härkää sarvista kiinni. Odotan mukavaa 1,5 kuukauden projektia, koska Porista on kivoja muistoja jo parin vuoden takaa. Voitin silloin SM-kultaa taitokilpailuissa Porin Karhuhallissa, Leo päättää.

Päävalmentaja Tero Suonperä tuntee Leon ja isä Markon pitkältä ajalta ja on oikein tyytyväinen Auttin tulosta Poriin.

-Tunnen Leon ja hänen isänsä pitkältä ajalta. Yhteistyö on ollut aina avointa ja rehellistä sekä tiedän näin ollen mitä saamme. Saamme joukkueeseemme valtavasti lisää pallollista taitoa, sekä syöttö- ja maalintekotaitoa. Leo osaa myös rytmittää peliä hyvin, ja tätä kautta saamme uusia elementtejä pallolliseen peliimme. Lisäksi Leo on äärimmäisen voitontahtoinen persoona ja on näin ollen ihmisenäkin sopiva vahvistus joukkueeseemme.

-Joukkueena olemme vahvoja ja sillä periaatteella toimimme jatkossakin. Hyökkäämme yhdessä ja puolustamme yhdessä kuten tähänkin asti. On upeaa, että tämän tason pelaaja haluaa tulla Poriin. Se on osoitus, että täälläkin tehdään asioita oikein. Lähdemme Liiga Etelän jatkosarjaan rohkeasti pärjäämään, emmekä vaan osallistumaan. Kovaa työtä ja koko joukkueen onnistumista se pärjääminen vaatii, mutta kun itseluottamus on kohdallaan niin kaikki on mahdollista. Nyt on tärkeää uskoa itseensä ja myös nauttia matkasta. Olemme ansainneet omilla suorituksillamme tämän aseman ja nyt lähdemme positiivisin, päättäväisin ja iloisin mielin kohti seuraavaa haastetta, kommentoi Suonperä.

Joukkue aloittaa Liiga Etelän kohtaamalla LAUTP:n huomenna lauantaina klo 15.00 Porin urheilukeskuksen tekonurmella.